En kakelugn ger många fördelar

Kakelugnen har funnits i svenska hem sedan 1700-talet och är en av de uppfinningar som inte går ur tiden. Den uppfanns under en tid där vedbrist rådde, som ett mera energieffektivt alternativ än de öppna eldstäderna som människor överlag använde. Som ett resultat av detta, har kakelugnen en hög verkningsgrad. Detta innebär att ugnen avger värme under flera timmar och kräver endast en liten påfyllnad av ved under ett dygn för att hålla värmen i bostaden.

För att kakelugnar ska fungera behövs ugnen, en skorsten samt rökkanaler i en murstock. Rökkanalerna inuti ugnen fångar upp röken på väg mot skorstenen och tar då tillvara på all den värme som röken har alstrat, vilket är något som ger kakelugnen dess effektivitet. Den genomsnittliga kakelugnen består av hela fem kanaler med sammanlagt tio meters längd som röken färdas igenom.
Med moderna kakelugnar kan du även kombinera vedeldning med vattenburen värme. Dessa ugnar benämns som ”vattenmantlade ugnar” och låter dig värma vatten till dina element genom eldning i dem. Detta är ett mycket effektivt och förvånansvärt billigt sätt att värma upp ditt hem.

Det finns ett stort antal format att välja emellan samt ännu fler färger och mönster. Alternativen blir extra många då andrahandsmarknaden är väldigt stor inom detta område. Kakelugnen har ökat i popularitet de senaste åren och som ett resultat av detta har efterfrågan ökat markant. Lyckligtvis har marknaden följt med och det finns en lång rad både skickliga och prisvärda murare där ute, som kan hjälpa dig att förverkliga din dröm om en alldeles egen kakelugn. Du kan även få hjälp att montera ned eller upp en begagnad ugn.

Kakelugnen är mycket mer än bara en värmekälla. Den sänker inte bara dina uppvärmningskostnader, utan den ökar även värdet på ditt hem. Som om detta inte vore nog, fungerar den även som en vacker utsmyckning, samtidigt som den håller dig varm. Ditt hem blir både vackert, varmt och trivsamt.